A kábítószeres bűncselekmények szempontjából két tényező nagyon fontos: a bűncselekmény típusa (kábítószer-kereskedelem, vagy kábítószer birtoklása) és a kábítószer mennyisége (csekély mennyiség, ún. alapeseti mennyiség, vagy jelentős mennyiség). Alapvetően ezektől függ ugyanis az, hogy a kábítószeres bűncselekménnyel meggyanúsított/megvádolt személynek milyen súlyú büntetéssel kell szembenéznie.

Közkeletű tévedés, hogy a törvény különbséget tesz könnyűdrogok (vagy lágydrogok) és keménydrogok között. A jogszabály kizárólag a kábítószer fogalmát határozza meg, nem tesz különbséget az egyes szerek között. A büntetéskiszabás során lehet különbség pl. marihuána és heroin között, de a törvény nem differenciál.

Alapvető fontosságú, hogy akit bármelyik kábítószeres bűncselekménnyel meggyanúsít a rendőrség, vagy megvádol az ügyészség, az a lehető leghamarabb a területhez értő védőügyvéd segítségét kérje. A gyakorlatban ugyanis nagyon sok esetben az adott cselekmény lehet kábítószer-kereskedelem is és kábítószer birtoklás is, ilyenkor pedig sok múlik a védőügyvéd munkáján, hiszen nem mindegy, hogy végül melyik bűncselekményt lehet végül bizonyítani is.

Kérjen konzultációt!

  1. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről: Letöltés

Kérdése van? Írjon bizalommal!