Hogy éppen melyik civil szervezeti formára van szükség, azt leginkább a cél határozza meg, de érdemes előtte a területhez értő ügyvéddel konzultálnia.

Amiben segíteni tudok: civil szervezetek létrehozása illetve az egyes civil szervezetek működése során felmerülő változások nyilvántartásba történő bejegyzésére irányuló eljárás (változásbejegyzés), ideértve a közhasznú szervezetté minősítést is.

Az egyesület egy önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező olyan szervezet, amely nyilvántartja a tagjait, és a tagjait közös célra szervezi. Az egyesületet, annak státuszát és létrehozását a civiltörvény, a nyilvántartási törvény és a Ptk. szabályozza. Az egyesület létrehozásához legalább 10 tag közös nyilatkozata szükséges.

Az alapítvány valamilyen tartós cél eléréséhez rendelt vagyon. Ebben az esetben nem több tag közös és együttes nyilatkozatára van szükség, hanem egy (vagy több) alapító valamennyi vagyonának letétbe helyezésére, illetve biztosítására bármilyen igazolható módon (amiből a célt megvalósítja az alapítvány, a szervezetén keresztül). Az alapítvány tehát egészen más logika alapján jön létre, mint az egyesület és annak különös formái, viszont ugyanazok a jogszabályok szabályozzák státuszát, szervezetének kialakítását és nyilvántartásba vételét.

Mind az alapítvány, mind az egyesület jogi személyek, ami azt jelenti, hogy önállóan lehetnek alanyai jogoknak és kötelességeknek, képviselőiken keresztül szerződéseket köthetnek, perelhetnek és perelhetők. (forrás: http://civiljogok.hu/utmutato/egyesulet-es-alapitvany)

A civil szervezetek mintaokiratainak használatát (melyek megtalálhatók a bíróság honlapján) nem javaslom, azok ugyanis több szempontból problémásak, egyes bírók szerint tartalmuk jogellenes.

Kérdése van? Írjon bizalommal!